De Harley Chopper in games

Een Harley Davidson is ongetwijfeld een van de meest iconische motoren en dus is het ook niet verrassend dat je hem vaak tegen komt in je favoriete games. Zo heb je bijvoorbeeld de “Freeway” in de GTA series en de “Hardy-Daytona” in de Final Fantasy reeks die allebei gebaseerd zijn op Harley’s. Harley Davidson heeft ook een eigen videogame waar je met de befaamde motors kunt racen of gewoon rond kunt cruisen. Het bedrijf werkte samen met Ubisoft zodat je in ‘The Crew 2’ via een spel de wereld kunt ontdekken op een hele reeks verschillende Harley’s. Om er zo maar een paar op te noemen. Genoeg keus dus!

Nu is het slechts een kwestie van tijd voordat je de overstap wilt maken van een videogame naar het echte leven. Echt rijden op een Harley, met je haren in de wind, terwijl je luistert naar Steppenwolf’s ‘Born to be Wild’ (waar dat geluid dan op dat moment vandaan komt laten we voor het gemak even buiten beschouwing).

Maar voordat je deze biker-droom kunt beleven, heb je eerst iets nodig…juist ja, een chopper. Die kun je uiteraard kopen voor een flinke cent (Euh, effe kijke? Ik heb in ieder geval € 7,51 op zak). Óf je kunt een echte biker worden en zelf je eigen Harley Chopper bouwen! Kun je het je al voorstellen als je dat tegen je vrienden vertelt? Kun je hun reactie al voorstellen: “Dat lijkt me ongelofelijk veel werk, je moet er gewoon eentje kopen.” Maar jij bent niet bang voor een uitdaging: “Stel je niet aan. Ik maak er eentje en klaar. Maar een beetje hulp is wel mooi meegenomen 😉.”

Fantastisch! Fijn dat we zover zijn. En dan begint het, op welke manieren kun je nu eigenlijk een Harley bouwen?

Een nieuwe Harley motorkit bouwen

Koop je een motorkit, dan haal je alle onderdelen die je nodig hebt rechtstreeks van dezelfde fabrikant in huis. Hierdoor hoef je niets te outsourcen en bovendien zit het nodige gereedschap er ook bij. En de instructies natuurlijk, want die ga je écht nodig hebben. Dit is IKEA niet hoor, waar je min of meer wel kunt raden wat de volgende stap is. Dit is een motor en als je een foutje maakt, dan rijdt het niet of valt het uit elkaar voordat je het einde van de straat hebt bereikt.

Een ideale optie voor de ‘noobs’ om de simpele reden dat alle onderdelen van hetzelfde bedrijf zijn en dus gemaakt zijn om perfect in elkaar te passen. Dit wil ook zeggen dat, als er dan toch problemen zijn, je de garantie hebt dat Harley Davidson het probleem spoedig kan oplossen.

Dit is een behoorlijke klus en niet iets dat je op een uurtje klaar krijgt, dus zorg ervoor dat je plaats hebt voor dit project met goede verlichting, genoeg ruimte en geen andere rommel. Je gaat de bike immers in verschillende stadia opbouwen en het zou nogal vervelend zijn als je na een weekje terugkomt naar een gedeeltelijk gemonteerde chopper en je plots alle bouten kwijt bent.

Op deze manier bouwen is waarschijnlijk de duurste optie, omdat je alle onderdelen in één keer aanschaft. Maar met deze optie heb je de garantie dat je alles bij de hand hebt en dat het allemaal perfect samenwerkt.

Een oude Harley restaureren

Er haast niets meer bevredigend dan een chopper restaureren en aanpassen aan jouw wensen. Dit kan zo goedkoop of zo duur zijn als je wilt, dat hangt allemaal af van hoeveel werk je er in wilt steken. Eén van de vele voordelen van dit project is dat als de chopper operationeel is, je kunt beslissen welke delen je wilt houden zoals ze zijn en wat je er af wilt ‘choppen’. Ook kun je op deze manier de vergunningen en registratie behouden.

De restauratie op zich is natuurlijk niet al te simpel en je moet wel een beetje handig zijn met motors en niet verlegen zijn om af en toe om hulp te vragen van een professionele monteur.

Je kunt de originele onderdelen aanpassen, vervangen of weghalen, maar zorg er wel voor dat je Harley nog werkt natuurlijk. Profiteer van de montagebeugel zodat je er zeker van kan zijn dat alles netjes past.

Misschien is het chassis een beetje versleten? Dan koop je best een rollende frame. Deze komt met het geraamte, de voorvorken en de wielen. Dit definieert in principe de vorm van je motor en is belangrijk als je wilt dat je chopper er op een bepaalde manier uitziet.

De transmissie en de carrosserie komen als laatst, want als deze niet op de chassis passen dan heb je er ook niets aan.

Dit is een traag proces van trial-and-error, maar in principe een leuke hobby. En een hobby die eindeloos kan doorgaan, want zelfs als je in eerste instantie klaar bent en blij bent met hoe die rijdt, wil je hem vast na een paar jaar weer aanpassen.

Een Harley opbouwen vanuit het niets

Deze methode kan de goedkoopste zijn maar is enkel voor de echte grease-monkeys onder ons want het vergt heel veel ervaring. Je begint immers met één onderdeel dat je leuk vindt en gaat de rest bij elkaar zoeken bij een autokerkhof of tweedehands winkels.

Niet simpel natuurlijk, want je moet er zeker van zijn dat je bron van onderdelen betrouwbaar is, dat je onderdelen samen passen en dat je weet wat je dan ook nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld bouten met verschillende schroefdraden, velgen met verschillende maten en verschillende manieren om je bedrading aan te sluiten. De lijst is eindeloos lang eerlijk gezegd.

Voordat je hier aan begint, zorg dat je misschien wat ervaring opbouwt met wat simpelere klussen aan bijvoorbeeld bikes van vrienden.

Bouw de chopper van je dromen

Beleef je ultieme droom en bouw de chopper van je dromen. Er zijn talloze voorbeelden van fantastische choppers die er ongelofelijk uitzien. Harleys opgesmukt met metalen schedels en kettingen, simpele choppers helemaal in chrome of Harleys die zodanig aangekleed zijn tot dat ze er net zo uitzien als die in je favoriete videogame. Het is allemaal mogelijk, zolang je er maar genoeg tijd in steekt. Dit is niet gewoon een hobby, maar een passie. Als jij op de snelweg wilt rijden met een echte Mechano-Hog, zoals in World Of Warcraft, dan moet je ervoor gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *